CESTOVÁNÍ / Náš tip

Popis: Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
22.1.2018

Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu

PRAHA

V sobotu 27. ledna od 10 do 17 hodin můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality. Připraveny jsou také divadlo a dílničky pro děti i kuchařské workshopy pro dospěl

Zatímco v minulosti byly zabijačky neodmyslitelnou zimní tradicí v každém větším stavení, ve 21. století jich můžeme v Praze zažít jen pár do roka. Jednou z nich je ta v Národním zemědělském muzeu, která se letos koná už po jedenácté. Přinese především ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa v režii řeznického mistra Tomáše Hudery, začínající v 11, 13 a 15 hodin. Po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat také prodej a ochutnávka zabijačkových a dalších gastronomických specialit včetně piva, vína a destilátů. V budově muzea mohou návštěvníci posedět v „muzejní hospůdce“. Připraven je i doprovodný program pro děti – v 11 hodin loutková pohádka Tři malá prasátka v podání souboru Buchty a loutky, ve 13 hodin Prasečí cirkus dua Bratři v tricku a po celý den řemeslné a výtvarné dílničky.

„Letenské prase je velmi oblíbená akce, koná se u nás už po jedenácté. Díky nově otevřenému gastrostudiu přinášíme letos návštěvníkům novinku – tematické workshopy. Pod vedením řezníka si budou moci vyzkoušet, jak se vyrábí jitrnice, tlačenka, jelítka či prejt,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek. Workshopy začínají v 11.30, 13.30 a 15.30 hodin, všechny dobroty si účastníci mohou sníst přímo v muzeu nebo odnést domů.

O původních plemenech prasat, zachráněném přeštíkovi či o chovu prasat dříve a dnes se dozvíte na informačních panelech, které pro návštěvníky připravil Výzkumný ústav živočišné výroby v Uhříněvsi. „Vepřové maso je trvalou součástí české kulinářské kultury. Výzkumný ústav živočišné výroby se rozhodující měrou podílel na záchraně jediného původního plemene – přeštického černostrakatého prasete – a o tento odkaz se stará i dnes,“ konstatuje vedoucí výzkumného oddělení chovu prasat VÚŽV Ing. Miroslav Rozkot, CSc.

Muzeum vybírá na akci jednotné vstupné 50 Kč, po dobu konání akce platí i na vstup do všech expozic. Děti do 140 cm a senioři nad 70 let mají vstup zdarma.

Autor / zdroj: Mgr. Jitka Taussiková

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Prvním studentským starostou Prahy 7 se stal osmnáctiletý student Tomáš Grundza

První přímá volba studentského starosty v Praze 7 je u konce. Studentským starostou sedmé městské části se stal osmnáctiletý student maturitního roční

Post

Možnosti bezplatného očkování svých psů využily dvě desítky lidí bez domova

Další již páté bezplatné očkování psů lidí bez přístřeší se uskutečnilo v zařízení Centra sociálních služeb Praha v pražské Michli. Nechat si očkovat

Post

Praha bude mít v centru nové náměstí Miloše Formana

Pražští radní schválili název dosud nepojmenovaného prostranství za Hotelem InterContinental Prague nedaleko Dvořákova nábřeží. Nově se bude jmenovat

Reklama

garaze.fabrego.cz

Reklama

PARTNEŘI

Maminčino koření www.beautyexpo.cz www.beautyexpo.cz garaze.fabrego.cz www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA