CESTOVÁNÍ / Náš tip

Popis: Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
22.1.2018

Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu

PRAHA

V sobotu 27. ledna od 10 do 17 hodin můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality. Připraveny jsou také divadlo a dílničky pro děti i kuchařské workshopy pro dospěl

Zatímco v minulosti byly zabijačky neodmyslitelnou zimní tradicí v každém větším stavení, ve 21. století jich můžeme v Praze zažít jen pár do roka. Jednou z nich je ta v Národním zemědělském muzeu, která se letos koná už po jedenácté. Přinese především ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa v režii řeznického mistra Tomáše Hudery, začínající v 11, 13 a 15 hodin. Po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat také prodej a ochutnávka zabijačkových a dalších gastronomických specialit včetně piva, vína a destilátů. V budově muzea mohou návštěvníci posedět v „muzejní hospůdce“. Připraven je i doprovodný program pro děti – v 11 hodin loutková pohádka Tři malá prasátka v podání souboru Buchty a loutky, ve 13 hodin Prasečí cirkus dua Bratři v tricku a po celý den řemeslné a výtvarné dílničky.

„Letenské prase je velmi oblíbená akce, koná se u nás už po jedenácté. Díky nově otevřenému gastrostudiu přinášíme letos návštěvníkům novinku – tematické workshopy. Pod vedením řezníka si budou moci vyzkoušet, jak se vyrábí jitrnice, tlačenka, jelítka či prejt,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek. Workshopy začínají v 11.30, 13.30 a 15.30 hodin, všechny dobroty si účastníci mohou sníst přímo v muzeu nebo odnést domů.

O původních plemenech prasat, zachráněném přeštíkovi či o chovu prasat dříve a dnes se dozvíte na informačních panelech, které pro návštěvníky připravil Výzkumný ústav živočišné výroby v Uhříněvsi. „Vepřové maso je trvalou součástí české kulinářské kultury. Výzkumný ústav živočišné výroby se rozhodující měrou podílel na záchraně jediného původního plemene – přeštického černostrakatého prasete – a o tento odkaz se stará i dnes,“ konstatuje vedoucí výzkumného oddělení chovu prasat VÚŽV Ing. Miroslav Rozkot, CSc.

Muzeum vybírá na akci jednotné vstupné 50 Kč, po dobu konání akce platí i na vstup do všech expozic. Děti do 140 cm a senioři nad 70 let mají vstup zdarma.

Autor / zdroj: Mgr. Jitka Taussiková

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Retro zima v Tančícím domě přenese návštěvníky do atmosféry 70. a 80. let

Zimní měsíce budou v Galerii Tančící dům ve znamení Vánoc. Galerie pokračuje v retro tematice a nová výstava je věnovaná zimě a vánočním svátkům, jak

Post

První adventní víkend v Praze zpestří Mikulášské jízdy parního vlaku

Speciální parní vlaky budou vyjíždět v sobotu 1. prosince a v neděli 2. prosince z Prahy-Smíchova na různé tratě po Praze i jejím okolí. Po setmění vá

Post

Pěší zónu Anděl zaplaví cukrovinky, dorty, sladké pokrmy, nápoje i delikatesy

Nechte si ve středu 14. listopadu na pěší zóně Anděl hýčkat své chuťové pohárky záplavou cukrovinek, dortů, sladkých pokrmů, nápojů a delikates.

PARTNEŘI

www.beautyexpo.cz www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA

Aktivní Dítě