EKONOMIKA / Spotřebitel

Popis:
13.7.2017

Čokoládové zmrzliny bez čokolády

V létě si téměř každý rád pochutná na zmrzlině, mezi nejoblíbenější patří čokoládová. Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech 16 různých čokoládových zmrzlin a nechal je prověřit v laboratoři. Odlišují se nejen použitým tukem, ale i chutí a obsahem kakaa. Překvapit může jak rychlost, s jakou některé zmrzliny tají, tak i fakt, že jiné netají vůbec. Skrytý poklad mezi nejlevnějšími nenajdete, ale dobrou zmrzlinu seženete i za rozumné peníze.

Pokud si myslíte, že čokoládová zmrzlina musí obsahovat čokoládu, pak jste na omylu. Podle vyhlášky může toto označení nést mražený krém obsahující alespoň 3 % kakaa. Přítomnost čokolády tedy není nutná, stačí samotné kakao. Pokud je zmrzlina označena jako „kakaová“, pak by v ní mělo být minimálně 1,5 % kakaa.

Výsledky laboratorních měření ukázaly, že testované vzorky většinou nešly moc daleko nad rámec minimálních požadavků vyhlášky. Problém s dodržením 3% vyhláškového limitu nebyl, nicméně Čokoládový dort prodávaný v řetězci Lidl se svými 2,7 % kakaa prošel jen po započtení nejistoty měření. „Zmrzlinám z Lidlu patřila jak poslední, tak první příčka v kakaovém klání. Vůbec nejvyšší hodnotu 10,1 % kakaa předvedl výrobek Noblissima Chocolat Noir prodávaný pod privátní značkou Lidlu Gelatelli. Desetiprocentní obsah kakaa byl v testu ojedinělý a tato zmrzlina se také stala celkovým vítězem testu. U ostatních vzorků se obsah kakaa nejčastěji pohyboval mezi 4 až 6 %,“ uvádí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Pro kvalitu zmrzliny má zásadní význam také množství a druh použitého tuku – ovlivňuje cenu i výslednou chuť, zejména její plnost. Na nejvyšší příčce kvalitativního žebříčku stojí smetanové zmrzliny, které musejí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku. O stupeň níže stojí mléčné mražené krémy. U těch se vyhláška spokojí s alespoň 2,5 % mléčného tuku a zároveň musejí obsahovat nejméně 6 % tukuprosté mléčné sušiny. Na posledním místě stojí zmrzliny s rostlinným tukem. Na ně klade vyhláška jediný požadavek, a tím je minimálně 5% obsah rostlinných tuků. „Titul nejtučnější a nejsmetanovější zmrzliny si odnesla Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream z řetězce Marks & Spencer. Laboratoř u ní zjistila celkovou tučnost 25,6 g/100 g, přičemž 23 g z toho představoval mléčný tuk. Tato zmrzlina si také vedla nejlépe při takzvaném meltdown testu neboli zkoušce odtávání, která zjišťuje, jak rychle mražený krém taje,“ říká Hana Hoffmannová a vysvětluje: „Správná zmrzlina by měla tát pomalu, aby si svou podobu zachovala i při delším pobytu v misce či poháru. Pro výrobce je to jedna z nejdůležitějších charakteristik a souvisí se strukturou mraženého krému, který si můžeme představit jako zmrzlou pěnu tvořenou tukem, cukrem, bílkovinami, ledovými krystaly a vzduchovými bublinkami. To, že zmrzlina po rozmrznutí taje a odkapává, znamená, že se původní pěna rozpadá a mění se na tekutinu. Zmiňovaná zmrzlina Marks & Spencer předvedla mimořádnou stabilitu, za 45 minut z ní neodtálo vůbec nic.“ Vůbec nejrychleji tála Fruitisimo Čerstvá zmrzlina čokoládová. Za tři čtvrtě hodiny z ní ubylo 80,7 % původního množství.

Mražený krém musí být hladký, bez velkých dutinek a větších ledových krystalků. Odborníci hodnotili i intenzitu smetanové a kakaové chuti, příjemnost vůně a celkový dojem. Nejlepší známky v senzorických zkouškách sesbíral výrobek Carte D‘Or Chocolate with Real Belgian Chocolate.

Dlouhá léta bylo zvykem prodávat zmrzlinu na litry. Velkou část objemu zmrzliny však tvoří takzvaný nášleh, tedy vzduch v pěně mraženého krému a neplatí tudíž přímá úměra mezi objemem a hmotností. Od prosince 2014 mají proto výrobci povinnost uvádět na mražených krémech údaj o gramáži. „Bohužel ani po pár letech od zavedení nového pravidla se s ním někteří výrobci ještě nesžili,” konstatuje Hoffmannová.

Autor / zdroj: Vanda Jarošová

Doporučujeme

Dřevokomplet B+H - Stavební a projekční společnost

Stavební firma s bohatými zkušenostmi v oblasti projekční činností a kompletní realizace staveb rodinných domů a účelových staveb. Provádíme stavby klasickou zděnou technologií a systémem dřevostaveb. Specializujeme se na nízkoenergetické a pasivní stavby. www.drevokompletbh.cz

Za lékařskými kapacitami na Polikliniku na Národní

Zdravotní péče v 11 lékařských oborech je poskytována podle mezinárodních standardů moderní medicíny. Poliklinika na Národní nabízí i unikátní program léčby nemocí hudebníků. Přijít lze bez objednání. www.poliklinikanarodni.cz

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Skokem do Vltavy chtěl ukončit život

Proti tomuto záměru „plaváčka“ ale byli policisté, kteří ho zachránili, když už byl na pokraji svých sil.

Post

Muž odstrojil bytové dveře od mosazných doplňků

Přivydělat si prodejem do sběrných surovin chtěl muž, který z bytových dveří odstranil všechny mosazné doplňky. Spatřil ho přitom soused, který vše oz

Post

Dny hmyzožravců v Zoo Praha

O víkendu 22. a 23. července si na své v Zoo Praha přijdou všichni milovníci netradičních pokrmů. Podávat se zde budou ty nejvybranější pochoutky z hm

Reklama

www.beautyexpo.cz

Reklama

PARTNEŘI

www.beautyexpo.cz AURUM AESTHETIC CLINIC s.r.o. studioamos.cz Poliklinika na Národní www.conpass.cz Stellis s.r.o. garaze.fabrego.cz Maminčino koření www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz www.beautyexpo.cz Prádelna Letná