EKONOMIKA / Spotřebitel

Popis:
13.7.2017

Čokoládové zmrzliny bez čokolády

V létě si téměř každý rád pochutná na zmrzlině, mezi nejoblíbenější patří čokoládová. Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech 16 různých čokoládových zmrzlin a nechal je prověřit v laboratoři. Odlišují se nejen použitým tukem, ale i chutí a obsahem kakaa. Překvapit může jak rychlost, s jakou některé zmrzliny tají, tak i fakt, že jiné netají vůbec. Skrytý poklad mezi nejlevnějšími nenajdete, ale dobrou zmrzlinu seženete i za rozumné peníze.

Pokud si myslíte, že čokoládová zmrzlina musí obsahovat čokoládu, pak jste na omylu. Podle vyhlášky může toto označení nést mražený krém obsahující alespoň 3 % kakaa. Přítomnost čokolády tedy není nutná, stačí samotné kakao. Pokud je zmrzlina označena jako „kakaová“, pak by v ní mělo být minimálně 1,5 % kakaa.

Výsledky laboratorních měření ukázaly, že testované vzorky většinou nešly moc daleko nad rámec minimálních požadavků vyhlášky. Problém s dodržením 3% vyhláškového limitu nebyl, nicméně Čokoládový dort prodávaný v řetězci Lidl se svými 2,7 % kakaa prošel jen po započtení nejistoty měření. „Zmrzlinám z Lidlu patřila jak poslední, tak první příčka v kakaovém klání. Vůbec nejvyšší hodnotu 10,1 % kakaa předvedl výrobek Noblissima Chocolat Noir prodávaný pod privátní značkou Lidlu Gelatelli. Desetiprocentní obsah kakaa byl v testu ojedinělý a tato zmrzlina se také stala celkovým vítězem testu. U ostatních vzorků se obsah kakaa nejčastěji pohyboval mezi 4 až 6 %,“ uvádí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Pro kvalitu zmrzliny má zásadní význam také množství a druh použitého tuku – ovlivňuje cenu i výslednou chuť, zejména její plnost. Na nejvyšší příčce kvalitativního žebříčku stojí smetanové zmrzliny, které musejí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku. O stupeň níže stojí mléčné mražené krémy. U těch se vyhláška spokojí s alespoň 2,5 % mléčného tuku a zároveň musejí obsahovat nejméně 6 % tukuprosté mléčné sušiny. Na posledním místě stojí zmrzliny s rostlinným tukem. Na ně klade vyhláška jediný požadavek, a tím je minimálně 5% obsah rostlinných tuků. „Titul nejtučnější a nejsmetanovější zmrzliny si odnesla Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream z řetězce Marks & Spencer. Laboratoř u ní zjistila celkovou tučnost 25,6 g/100 g, přičemž 23 g z toho představoval mléčný tuk. Tato zmrzlina si také vedla nejlépe při takzvaném meltdown testu neboli zkoušce odtávání, která zjišťuje, jak rychle mražený krém taje,“ říká Hana Hoffmannová a vysvětluje: „Správná zmrzlina by měla tát pomalu, aby si svou podobu zachovala i při delším pobytu v misce či poháru. Pro výrobce je to jedna z nejdůležitějších charakteristik a souvisí se strukturou mraženého krému, který si můžeme představit jako zmrzlou pěnu tvořenou tukem, cukrem, bílkovinami, ledovými krystaly a vzduchovými bublinkami. To, že zmrzlina po rozmrznutí taje a odkapává, znamená, že se původní pěna rozpadá a mění se na tekutinu. Zmiňovaná zmrzlina Marks & Spencer předvedla mimořádnou stabilitu, za 45 minut z ní neodtálo vůbec nic.“ Vůbec nejrychleji tála Fruitisimo Čerstvá zmrzlina čokoládová. Za tři čtvrtě hodiny z ní ubylo 80,7 % původního množství.

Mražený krém musí být hladký, bez velkých dutinek a větších ledových krystalků. Odborníci hodnotili i intenzitu smetanové a kakaové chuti, příjemnost vůně a celkový dojem. Nejlepší známky v senzorických zkouškách sesbíral výrobek Carte D‘Or Chocolate with Real Belgian Chocolate.

Dlouhá léta bylo zvykem prodávat zmrzlinu na litry. Velkou část objemu zmrzliny však tvoří takzvaný nášleh, tedy vzduch v pěně mraženého krému a neplatí tudíž přímá úměra mezi objemem a hmotností. Od prosince 2014 mají proto výrobci povinnost uvádět na mražených krémech údaj o gramáži. „Bohužel ani po pár letech od zavedení nového pravidla se s ním někteří výrobci ještě nesžili,” konstatuje Hoffmannová.

Autor / zdroj: Vanda Jarošová

Doporučujeme

Za lékařskými kapacitami na Polikliniku na Národní

Zdravotní péče v 11 lékařských oborech je poskytována podle mezinárodních standardů moderní medicíny. Poliklinika na Národní nabízí i unikátní program léčby nemocí hudebníků. Přijít lze bez objednání. www.poliklinikanarodni.cz

Dřevokomplet B+H - Stavební a projekční společnost

Stavební firma s bohatými zkušenostmi v oblasti projekční činností a kompletní realizace staveb rodinných domů a účelových staveb. Provádíme stavby klasickou zděnou technologií a systémem dřevostaveb. Specializujeme se na nízkoenergetické a pasivní stavby. www.drevokompletbh.cz

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Výhru Sparty nad Teplicemi zařídil Václav Kadlec

Sparta zvládla domácí zápas s Teplicemi na jedničku a severočeského soupeře porazila 3:0. Významnou měrou se na vítězství podílel Václav Kadlec, který

Post

Po hrubých chybách v obraně prohrál Hradec se Spartou

Čtvrté vítězství v řadě hradečtí hokejisté nepřidali. Se Spartou podali bojovný výkon a na ledě ji místy dokonce přehrávali, ale srazily je velmi hrub

Post

O prázdninách bylo kvůli domácímu násilí v Praze vykázáno z bytu 30 osob

V Praze bylo kvůli domácímu násilí v červenci a srpnu vykázáno z bytu celkem 30 osob. Stejně tomu bylo i o prázdninách v minulém roce.

Reklama

www.beautyexpo.cz

Reklama

PARTNEŘI

garaze.fabrego.cz Maminčino koření www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz www.beautyexpo.cz Prádelna Letná www.beautyexpo.cz AURUM AESTHETIC CLINIC s.r.o. studioamos.cz Poliklinika na Národní www.conpass.cz Stellis s.r.o.

REKLAMA